GMC Truck Forum banner
21 - 33 of 33 Posts

·
Registered
Joined
·
5 Posts
this thread of mine went sticky on gmt400.com and helped alot of people so i figured id post it here at well maybe help you guys out as well


Before guessing at transmission problems, check the fluid level (car warmed up, engine running in Park on level ground) and have the PCM scanned for trouble codes FIRST. This guide is meant for problems that do not show up as PCM codes (like shift A&B solenoid failures, for example).

NOTE:The transmission is on the same fuse as the MAF, O2 sensors and at least one other sensor - if an O2 shorts out, it will blow the fuse and the trans will go into limp-home mode. Be sure the trans has power and the fuse is not blown before doing anything else.

Also note that many problems that show up as transmission issues are actually PCM or electrical, and may be external to the transmission. Try a different PCM, and check for chafing where the cables come out of the PCM.

Secondly, put a line pressure gauge ($55 shipped on Ebay, or visit a local trans shop) on the pressure test port and go for a drive to verify proper line pressure. Base pressure at idle in P,N,OD should be around 70psi and around 140psi in R. Max line pressure should be at least 190psi at WOT in 1st or 2nd, 225psi is optimum. If base pressure is low, trans or pump is worn out. If max pressure is low, check EPC solenoid. If reverse is slow to engage, and line pressure does not come up to at least 130psi in reverse, replace the boost valve with a Transgo 0.500" boost valve (easy fix in pan).

Beware of coolant contamination - coolant will cause clutch packs to delaminate and thus cost you a rebuild! Trans fluid eats radiator hoses! If you find any sign of cross contamination, fix the problem and thoroughly flush both systems IMMEDIATELY.

What is "limp-home mode" ? This is a fault mode in which the transmission either loses electrical power or the PCM deactivates all of the electronics. The transmission will default to max line pressure. The driver will have Reverse and 3rd, with manual 2nd available by putting the gearshift in 2 or 1 (doesn't matter). 1st, 4th, and TCC lockup will not be available. It will not hurt the car to drive it like this for short periods, but use manual 2nd to get the car moving, and be aware that the trans will generate more heat than normal while operating in limp-home mode due to increased torque converter slippage during 2nd gear starts and no lockup in 3rd gear.

R&R = Remove & Repair (or Rebuild) = Transmission must be removed to fix the problem and may have to be rebuilt or replaced.

Common failures on 4L60E, symptom < cause > any possible repair:
1. Slow, slipping or no reverse: “lo-reverse” clutches are worn out, fluid leak in the reverse apply circuit, or broken sunshell. It is possible to remedy a fluid problem by removing the checkball from its cage in the case in the rear of the trans may help (must remove valvebody), or adding a high-viscosity additive such as Lucas Transmission additive or other seal restorer product. May also have worn boost valve (can replace in the pan).
2. 1-2 shift does not happen at WOT until you let off the gas: Best case: try replacing the TPS. Middle case: leak in the 2nd gear apply circuit (servo assembly or 1-2 accumulator). Doublecheck by using the pressure gauge and watch for a big drop when the PCM commands 2nd gear. Worst case: poor line pressure rise (see below).
3. 1-2 Shift shudder at WOT; delayed or abnormal 1-2 shift; There's a problem ONLY on the 1-2 shift: 1-2 accumulator piston cracked or stuck cocked in the bore. Check the yellow spring inside the accum housing for breakage. Also, if the accumulator housing walls are scored, the housing must be replaced. Easy fix in the pan.
4. 1-2 shift is delayed and harsh, may not shift into OD: Check TPS for smooth and linear electrical response over the entire range of motion. If not, replace.
5. Trans does not upshift out of first, speedometer reads zero at all times: VSS failure. Easy fix on rear of transmission, but xmember must come out to access VSS.
6. No 3rd or 4th gear: “3-4” clutches are worn out. R&R. The car is safe to drive (in 2) until you can get it fixed.
7. Sudden grinding noise with no prior warning primarily in 2nd gear, behavior in reverse may be abnormal; sunshell is fractured. R&R. Try not to run or drive the car or further damage could result.
8. 1st and 3rd only, no 2,4 or R; sunshell is fractured or splines are sheared off. R&R. Try not to run or drive the car or further damage could result.
9. No 2nd or 4th gear. 2-4 band is slipping. Servo seals may be damaged (can be fixed without removing trans. Otherwise, 2-4 band is worn out. R&R.
10. Trans shifts into gear harshly, car feels sluggish off the line, No 1st, 4th or TCC lockup available, Manual 2nd, 3rd and Reverse are only available gears, CEL is on: Transmision is either in limp-home mode or has lost electrical power. If there are lots of error codes in the PCM, check the underhood fuse that powers the transmission, and if it pops again, look for a short in that circuit like an O2 sensor harness touching exhaust. Otherwise, check PCM codes for a particular fault in the transmission causing the PCM to put it in limp-home mode.
11. No 1st or 4th available; trans shifts 2nd to 3rd by itself in D or OD and locks the converter : ShiftA solenoid failed. Easy fix in the pan. Or a wiring problem from PCM to trans.. or PCM.
12. Car goes into gear but feels very sluggish like the brakes are dragging, but it will roll easily (starts out in 4th gear), you manually shift to 2 to get it moving, once it's moving you put it back in OD and the car shifts 3rd to 4th on its own and locks the converter at the appropriate time: ShiftB solenoid failed: Easy fix in the pan. Or a wiring problem from PCM to trans.. or PCM.
13. No TCC lockup: Brake pedal switches improperly adjusted (always on), TCC solenoid failed (easy fix in the pan), TCC clutch worn out (must remove trans and replace TC).
14. TCC always locked: TCC apply solenoid circuit shorted to ground, TCC solenoid blockage (easy fix in pan), or TC broken (must remove trans and replace TC).
15. Horrible noise in 4th and feels like the brakes are on: overrun clutches are applying due to a cracked or leaking forward piston. Overrun clutches will be worn out after 30 seconds of this behavior. Car can be safely driven in D. R&R.
16. Soft shifting, gradual performance degradation: Poor line pressure rise due to leaking boost valve, clogged EPC filter screen, failing EPC solenoid, or worst case: leaky seals throughout. Transgo HD2-C kit fixes first two without removing trans. Seal restorer may fix last problem, but probably R&R. Also try a transmission flush with BG brand products (Firestone stocks it).
17. No forward movement in OD or D, but L2, L1 and R work: Forward sprag is broken. R&R. Try not to run or drive the car or further damage could result.
18. Extremely harsh shifts from P or N, normal shifts at WOT: EPC (Electronic Pressure Control) solenoid failed. Easy fix in pan. Fix as soon as possible or hard parts will eventually break.
19. Loud bang, grinding sound, loss of all gears, and a binding driveshaft: snapped output shaft. Try to wiggle driveshaft - if more than 0.020" play, that's the sign. R&R.
20. Trans seems noisy when moving in 1st and Reverse, noise goes away instantly if you shift to N or the trans goes into 3rd gear: Reaction planetary is worn out due to high miles or insufficient lubrication. Not a critical failure, but not a good sign either. R&R sooner rather than later.
21. No movement in any gear: pump failure, or total loss of fluid. R&R, or refill pan and find the leak. If out of fluid, avoid running the engine until the trans is refilled to avoid pump damage. To check for pump failure, check fluid level with the engine off, then start the engine and recheck fluid level. If level does not go down when engine is running, the pump is broken.
22. Transmission does not shift automatically, only manually. Swap in a known-good PCM, check wiring, check other sensors such as VSS and TPS.
23. 3rd gear starts, can manually shift through all gears. When car has been turned off for a bit, then back on it will run normally.: VSS dropoff w/ Hi-stall converter. The rpms are too high, but VSS is showing no movement. Happens after a tire burning take-off. Doesn't store a code, will not throw a CEL (I've heard that it will store a code if it happens 3 or more times). Cure: Reprogram PCM for VSS dropoff -- PCMforLess knows about it.
24. Fluid leak out of the front of trans where the converter connects; partial or full loss of movement: Front pump bushing walked out. R&R. May have to replace converter also if hub is scored. Note that a leaking front seal usually means the bushing is walking out (i.e. call your local trans shop and schedule an appt.).
25. Torque converter shudder in 4th while lockup is engaged; problem goes away when the brake pedal is pressed slightly to unlock converter. Have a shop verify line pressure, and provided no valves in the TCC hydraulic circuit are worn, replace the torque converter. Also, Lubegard Shudder Fix will at least fix this for awhile. Or try a transmission flush by a shop that uses BG brand products.
26. Shift suddenly become very hard. When going from park to either reverse or drive it slams into gear. 1-2 and 2-3 shifts are also harsh. All gears seems to work. Problem may be intermittent: Check TPS for smooth electrical response. If the response is jumpy or erratic at all, replace TPS.
27. All fluid pumped out through the vent tube: Plugged cooler line. Flush the transmission cooler and cooler lines. Also could be overfiled transmission.
28. Car acts like it's in OD in neutral, car is locked stationary in R, engine feels loaded in P, all four forward positions work fine: R&R: Internal crossleak feeding the forward clutches all the time. Most likely a cracked input housing, or cracked forward piston means forward clutches are fused together. Car can safely be driven gently in forward gears until the repair.
29. Needle bearings in the pan, first gear and/or reverse may be noisy: Either a torrington bearing or a planetary bearing is on its way out. Trans will eventually die a loud, catastrophic death. Cheaper to rebuild now (saves further damage to hard parts), but requires R&R. It is drivable until it breaks.
30. 1-2 or 2-3 shift is slow/soft above part throttle: Trans is on its way out. R&R.


I monitor this thread alot and if you have any questions feel free to ask and ill do my best to answer
I've almost lost my mind. Hope some light gets shined on my issue.
I have a 2005 Silverado 5.3 4l60e. Pulling a trailer on an interstate, I blew a transmission line and lost one gallon of fluid. Repaired the line and tried to get to the next repair shop. Transmission got real hot. So i drove on the shoulder real slow till i got to the next stop. Decided to have a gallon of fluid delivered to me and installed. Pulled back out on the highway full of fluid, slipped in drive or overdrive. Stopped and had it towed home. Had a guy rebuild it. Installed transmission. Now here is where all my issues started. When I pull the selector down into OD, the truck seems to start out in 2nd or 3rd gear at best. It only shifts once into the next higher gear ....I assume. Kick down the gas feed and I do not have passing gear. I do have reverse. If I pull the shift selector down into 1st, it seems to get going a little better. But still not 1st, more like 3rd. OBD says Solenoid A and B stuck off. Transmission guy said it was my two shift solenoids. Soooo, I dropped the pan only to find particulates in the bottom of the pan. Trani guy said it was residual in the trani that he couldn't blow out. Looked like a half teaspoon of sand. But more like cork. I called BS. I replaced the two solenoids, refilled, same issues. Checked power to terminal E at the transmission connector. 12 volts. Checked all fuses. All checked ok out under the hood beside the battery and by the drivers left knee, meaning 12 volts on each side of the fuse. Sent truck back to the trani guy". He said he tried another valve body, same issues. I asked him if he changed the Manifold Pressure Switch. He said he put a different one in that came with the used valve body. I should say, that he changed the valve body because he thought it was warped. I've read so many threads and advice online, but nothing ads up. I'm lost. I don't kmow. Any help or direction in the hopefully right way, would be much appreciated. Mark
 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
this thread of mine went sticky on gmt400.com and helped alot of people so i figured id post it here at well maybe help you guys out as well


Before guessing at transmission problems, check the fluid level (car warmed up, engine running in Park on level ground) and have the PCM scanned for trouble codes FIRST. This guide is meant for problems that do not show up as PCM codes (like shift A&B solenoid failures, for example).

NOTE:The transmission is on the same fuse as the MAF, O2 sensors and at least one other sensor - if an O2 shorts out, it will blow the fuse and the trans will go into limp-home mode. Be sure the trans has power and the fuse is not blown before doing anything else.

Also note that many problems that show up as transmission issues are actually PCM or electrical, and may be external to the transmission. Try a different PCM, and check for chafing where the cables come out of the PCM.

Secondly, put a line pressure gauge ($55 shipped on Ebay, or visit a local trans shop) on the pressure test port and go for a drive to verify proper line pressure. Base pressure at idle in P,N,OD should be around 70psi and around 140psi in R. Max line pressure should be at least 190psi at WOT in 1st or 2nd, 225psi is optimum. If base pressure is low, trans or pump is worn out. If max pressure is low, check EPC solenoid. If reverse is slow to engage, and line pressure does not come up to at least 130psi in reverse, replace the boost valve with a Transgo 0.500" boost valve (easy fix in pan).

Beware of coolant contamination - coolant will cause clutch packs to delaminate and thus cost you a rebuild! Trans fluid eats radiator hoses! If you find any sign of cross contamination, fix the problem and thoroughly flush both systems IMMEDIATELY.

What is "limp-home mode" ? This is a fault mode in which the transmission either loses electrical power or the PCM deactivates all of the electronics. The transmission will default to max line pressure. The driver will have Reverse and 3rd, with manual 2nd available by putting the gearshift in 2 or 1 (doesn't matter). 1st, 4th, and TCC lockup will not be available. It will not hurt the car to drive it like this for short periods, but use manual 2nd to get the car moving, and be aware that the trans will generate more heat than normal while operating in limp-home mode due to increased torque converter slippage during 2nd gear starts and no lockup in 3rd gear.

R&R = Remove & Repair (or Rebuild) = Transmission must be removed to fix the problem and may have to be rebuilt or replaced.

Common failures on 4L60E, symptom < cause > any possible repair:
1. Slow, slipping or no reverse: “lo-reverse” clutches are worn out, fluid leak in the reverse apply circuit, or broken sunshell. It is possible to remedy a fluid problem by removing the checkball from its cage in the case in the rear of the trans may help (must remove valvebody), or adding a high-viscosity additive such as Lucas Transmission additive or other seal restorer product. May also have worn boost valve (can replace in the pan).
2. 1-2 shift does not happen at WOT until you let off the gas: Best case: try replacing the TPS. Middle case: leak in the 2nd gear apply circuit (servo assembly or 1-2 accumulator). Doublecheck by using the pressure gauge and watch for a big drop when the PCM commands 2nd gear. Worst case: poor line pressure rise (see below).
3. 1-2 Shift shudder at WOT; delayed or abnormal 1-2 shift; There's a problem ONLY on the 1-2 shift: 1-2 accumulator piston cracked or stuck cocked in the bore. Check the yellow spring inside the accum housing for breakage. Also, if the accumulator housing walls are scored, the housing must be replaced. Easy fix in the pan.
4. 1-2 shift is delayed and harsh, may not shift into OD: Check TPS for smooth and linear electrical response over the entire range of motion. If not, replace.
5. Trans does not upshift out of first, speedometer reads zero at all times: VSS failure. Easy fix on rear of transmission, but xmember must come out to access VSS.
6. No 3rd or 4th gear: “3-4” clutches are worn out. R&R. The car is safe to drive (in 2) until you can get it fixed.
7. Sudden grinding noise with no prior warning primarily in 2nd gear, behavior in reverse may be abnormal; sunshell is fractured. R&R. Try not to run or drive the car or further damage could result.
8. 1st and 3rd only, no 2,4 or R; sunshell is fractured or splines are sheared off. R&R. Try not to run or drive the car or further damage could result.
9. No 2nd or 4th gear. 2-4 band is slipping. Servo seals may be damaged (can be fixed without removing trans. Otherwise, 2-4 band is worn out. R&R.
10. Trans shifts into gear harshly, car feels sluggish off the line, No 1st, 4th or TCC lockup available, Manual 2nd, 3rd and Reverse are only available gears, CEL is on: Transmision is either in limp-home mode or has lost electrical power. If there are lots of error codes in the PCM, check the underhood fuse that powers the transmission, and if it pops again, look for a short in that circuit like an O2 sensor harness touching exhaust. Otherwise, check PCM codes for a particular fault in the transmission causing the PCM to put it in limp-home mode.
11. No 1st or 4th available; trans shifts 2nd to 3rd by itself in D or OD and locks the converter : ShiftA solenoid failed. Easy fix in the pan. Or a wiring problem from PCM to trans.. or PCM.
12. Car goes into gear but feels very sluggish like the brakes are dragging, but it will roll easily (starts out in 4th gear), you manually shift to 2 to get it moving, once it's moving you put it back in OD and the car shifts 3rd to 4th on its own and locks the converter at the appropriate time: ShiftB solenoid failed: Easy fix in the pan. Or a wiring problem from PCM to trans.. or PCM.
13. No TCC lockup: Brake pedal switches improperly adjusted (always on), TCC solenoid failed (easy fix in the pan), TCC clutch worn out (must remove trans and replace TC).
14. TCC always locked: TCC apply solenoid circuit shorted to ground, TCC solenoid blockage (easy fix in pan), or TC broken (must remove trans and replace TC).
15. Horrible noise in 4th and feels like the brakes are on: overrun clutches are applying due to a cracked or leaking forward piston. Overrun clutches will be worn out after 30 seconds of this behavior. Car can be safely driven in D. R&R.
16. Soft shifting, gradual performance degradation: Poor line pressure rise due to leaking boost valve, clogged EPC filter screen, failing EPC solenoid, or worst case: leaky seals throughout. Transgo HD2-C kit fixes first two without removing trans. Seal restorer may fix last problem, but probably R&R. Also try a transmission flush with BG brand products (Firestone stocks it).
17. No forward movement in OD or D, but L2, L1 and R work: Forward sprag is broken. R&R. Try not to run or drive the car or further damage could result.
18. Extremely harsh shifts from P or N, normal shifts at WOT: EPC (Electronic Pressure Control) solenoid failed. Easy fix in pan. Fix as soon as possible or hard parts will eventually break.
19. Loud bang, grinding sound, loss of all gears, and a binding driveshaft: snapped output shaft. Try to wiggle driveshaft - if more than 0.020" play, that's the sign. R&R.
20. Trans seems noisy when moving in 1st and Reverse, noise goes away instantly if you shift to N or the trans goes into 3rd gear: Reaction planetary is worn out due to high miles or insufficient lubrication. Not a critical failure, but not a good sign either. R&R sooner rather than later.
21. No movement in any gear: pump failure, or total loss of fluid. R&R, or refill pan and find the leak. If out of fluid, avoid running the engine until the trans is refilled to avoid pump damage. To check for pump failure, check fluid level with the engine off, then start the engine and recheck fluid level. If level does not go down when engine is running, the pump is broken.
22. Transmission does not shift automatically, only manually. Swap in a known-good PCM, check wiring, check other sensors such as VSS and TPS.
23. 3rd gear starts, can manually shift through all gears. When car has been turned off for a bit, then back on it will run normally.: VSS dropoff w/ Hi-stall converter. The rpms are too high, but VSS is showing no movement. Happens after a tire burning take-off. Doesn't store a code, will not throw a CEL (I've heard that it will store a code if it happens 3 or more times). Cure: Reprogram PCM for VSS dropoff -- PCMforLess knows about it.
24. Fluid leak out of the front of trans where the converter connects; partial or full loss of movement: Front pump bushing walked out. R&R. May have to replace converter also if hub is scored. Note that a leaking front seal usually means the bushing is walking out (i.e. call your local trans shop and schedule an appt.).
25. Torque converter shudder in 4th while lockup is engaged; problem goes away when the brake pedal is pressed slightly to unlock converter. Have a shop verify line pressure, and provided no valves in the TCC hydraulic circuit are worn, replace the torque converter. Also, Lubegard Shudder Fix will at least fix this for awhile. Or try a transmission flush by a shop that uses BG brand products.
26. Shift suddenly become very hard. When going from park to either reverse or drive it slams into gear. 1-2 and 2-3 shifts are also harsh. All gears seems to work. Problem may be intermittent: Check TPS for smooth electrical response. If the response is jumpy or erratic at all, replace TPS.
27. All fluid pumped out through the vent tube: Plugged cooler line. Flush the transmission cooler and cooler lines. Also could be overfiled transmission.
28. Car acts like it's in OD in neutral, car is locked stationary in R, engine feels loaded in P, all four forward positions work fine: R&R: Internal crossleak feeding the forward clutches all the time. Most likely a cracked input housing, or cracked forward piston means forward clutches are fused together. Car can safely be driven gently in forward gears until the repair.
29. Needle bearings in the pan, first gear and/or reverse may be noisy: Either a torrington bearing or a planetary bearing is on its way out. Trans will eventually die a loud, catastrophic death. Cheaper to rebuild now (saves further damage to hard parts), but requires R&R. It is drivable until it breaks.
30. 1-2 or 2-3 shift is slow/soft above part throttle: Trans is on its way out. R&R.


I monitor this thread alot and if you have any questions feel free to ask and ill do my best to answer
I’ve got possibly a weird one for ya... I have a 2008 Chevy suburban 5.3/ 4L60E the trans has a fresh rebuild on it 6MO ago. I’ve noticed so weird RPM changes going on for about 2weeks now, holding steaming at 65 the RPM would fluctuate 300 or so randomly. And then 2 days ago it would shift into OD then shift right back out of it and back in, back out. I reset the TCM and it drove fine the rest of the way home( about 20mins). Then that next day I got in and drove it 1/2 mile and all of a sudden I had no more acceleration. I coasted to a stop and did the TCM reset process and it worked for 20ft more.

EDIT:
i have noticed as well that the trans runs hot, usually around 195F. Also I can unhook the battery for 10mins then it will do a 1-2 shift but seems like it is slipping a little
 

·
Registered
Joined
·
2,806 Posts
I’ve got possibly a weird one for ya... I have a 2008 Chevy suburban 5.3/ 4L60E the trans has a fresh rebuild on it 6MO ago. I’ve noticed so weird RPM changes going on for about 2weeks now, holding steaming at 65 the RPM would fluctuate 300 or so randomly. And then 2 days ago it would shift into OD then shift right back out of it and back in, back out. I reset the TCM and it drove fine the rest of the way home( about 20mins). Then that next day I got in and drove it 1/2 mile and all of a sudden I had no more acceleration. I coasted to a stop and did the TCM reset process and it worked for 20ft more.

EDIT:
i have noticed as well that the trans runs hot, usually around 195F. Also I can unhook the battery for 10mins then it will do a 1-2 shift but seems like it is slipping a little
How much that rebuild cost?

65mph rpm drop is the converter constantly locking and unlocking. Aka why it’s super hot.
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
hmmm thats a good one, do you have a warranty with the transmission? it almost sounds as if there is fitting issues, in a transmission the #1 creator of heat is friction, now from september till now i would suspect that you would have slipping issues if that were to be the case...... now as far as the clunking goes, i have a test for you, when it gets hot like normal and starts clunking, stop and unplug the battery for 5 minutes and then plug it back in and see if it still does it, if it stops then that tells you that its a electrical issue, also do you know if your torque converter was replaced in the rebuild?
let me know what happens
Ok I have an issue that I don't see on here so hopefully you can help me. My transmission must warm up completely before it will move. After that it is fine until it cools off again.
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
I have a 00 silverado n the planetary snapped tore trans to hell well I took 3 to make one since w everything I used was all good pump n all jus has to use a nother trans housing n replace the planetary used same pump n all other insides well w that said I installed everything n all got everything to fit n line up filled w fluid n fired er up well it don't seem like it's goin in gear reverse nuterel drive first second third NUTHING u can usually feel truck engage in a gear or hear it well it's NUTHING it's pumping fluid what would be my problem here other than not being a mechanic would this may be a silonoid or nutreal switch n shifter inside not functioning properly I'm stump
Did you figure out the issue with your trans not going into gear?
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
I have a 2007 envoy 4.2 I replaced the engine and damaged the pump on the 4l60e during the marriage of the new engine and trans. So I dropped the transmission replaced the pump and followed all the correct fluid filling procedures I haven't messed with the linkage I haven't done anything but unplug and plug back in all electrical harnesses. I now have only 1st gear and reverse feels like my rear end is binding up and only moves after high Rev and stops no coast at all when I let off the throttle. It does not do this in neutral. What is this I've been through everything 3 times please help.
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
I have a 2007 envoy 4.2 I replaced the engine and damaged the pump on the 4l60e during the marriage of the new engine and trans. So I dropped the transmission replaced the pump and followed all the correct fluid filling procedures I haven't messed with the linkage I haven't done anything but unplug and plug back in all electrical harnesses. I now have only 1st gear and reverse feels like my rear end is binding up and only moves after high Rev and stops no coast at all when I let off the throttle. It does not do this in neutral. What is this I've been through everything 3 times please help.
 

·
Registered
Joined
·
2,806 Posts
I have a 2007 envoy 4.2 I replaced the engine and damaged the pump on the 4l60e during the marriage of the new engine and trans. So I dropped the transmission replaced the pump and followed all the correct fluid filling procedures I haven't messed with the linkage I haven't done anything but unplug and plug back in all electrical harnesses. I now have only 1st gear and reverse feels like my rear end is binding up and only moves after high Rev and stops no coast at all when I let off the throttle. It does not do this in neutral. What is this I've been through everything 3 times please help.
1st and reverse are the only manual gears on a 4l60e. Meaning they work only on pump pressure. So you didn’t install the pump correctly. Or reused the converter that ate the first pump.
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
I did reuse the convertor but the pump was damaged because I didn't get the converter properly seated there was no original damage and the convertor was in good working order. I believe I installed the pump correctly but I will go back though it. Would that cause reverse to feel so binding though? My initial thought was a bad convertor how fragile are the convertors? Apologies if I sound ignorant but this is my first time doing any work this extensive on a vehicle just trying to save some much needed money.
 

·
Registered
Joined
·
2,806 Posts
I did reuse the convertor but the pump was damaged because I didn't get the converter properly seated there was no original damage and the convertor was in good working order. I believe I installed the pump correctly but I will go back though it. Would that cause reverse to feel so binding though? My initial thought was a bad convertor how fragile are the convertors? Apologies if I sound ignorant but this is my first time doing any work this extensive on a vehicle just trying to save some much needed money.
Takes two.
 

·
Registered
Joined
·
2,806 Posts
I don't understand if the pump wasn't installed correctly and 1st and reverse run on pump pressure only doesn't that mean they wouldntbwork?
The only work on pressure. Pressure is bleeding down some where. So I’d guess the converter you didn’t change, has already damaged the new pump.
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Ah 10-4 I did replace a transmission cooler line and used a smaller than stock compression fitting could that mess up the pressure? I was also reading that it could possibly be a booster valve thoughts? Either way looks like I have to drop the trans again starting to get the hang of it lol!!
 
21 - 33 of 33 Posts
Top